Comparison of Staple Food Availability in Urban and Rural Households in Kabupaten Malaka

Authors

  • Falentina Adriana Nahak Program Studi Agribisnis, Universitas Nusa Cendana
  • Johanna Suek Program Studi Agribisnis Fakultas Pertanian Universitas Nusa Cendana
  • Lika Bernadina Program Studi Agribisnis Fakultas Pertanian Universitas Nusa Cendana

DOI:

https://doi.org/10.22219/agriecobis.v4i2.15713

Abstract

This study aims to investigate the differences staple food availability and household consumption patterns in urban and rural areas. This research took place in Kabupaten Malaka, with the sample of 60 urban households and 60 households chosen through random sampling. The obtianed data were analyzed qualitatively and quantitatively. Results show that staple food availability respondents’ household were from the production of own farming, purchasing, and assistance from relatives. However, the availability of staple food did not support household consumption needs for 365 days (1 year). Staple food availability index in urban areas was 58.4, and the rural households reached 57.2. These numbers were far below the national index of 100. Analysis of z-tests showed significant differences in staple food availability between urban and rural households.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Adha, A. S. A., & Suseno, S. H. (2020). Pola Konsumsi Pangan Pokok dan Kontribusinya Terhadap Tingkat Kecukupan Energi Masyarakat Desa Sukadamai. Jurnal Pusat Inovasi Masyarakat, 2(6), 988–995.

Apriani, S., & Baliwati, Y. F. (2011). Faktor-Faktor Yang Berpengaruh Terhadap Konsumsi Pangan Sumber Karbohidrat Di Perdesaan Dan Perkotaan. Jurnal Gizi dan Pangan, 6(3), 200. https://doi.org/10.25182/jgp.2011.6.3.200-207

Apu, R. T., Pellokila, M. R., & Nainiti, S. P. N. (2017). Strategi Pemenuhan Kebutuhan Pangan Pokok pada Rumah Tangga di Desa Noelbaki Kecamatan Kupang Tengah Kabupaten Kupang. Skripsi. Program Studi Agribisnis, Fakultas Pertanian, Universitas Nusa Cendana.

Arida, A., Sofyan, S., & Fadhiela, K. (2015). Analisis Ketahanan Pangan Rumah Tangga Berdasarkan Proporsi Pengeluaran Pangan Dan Konsumsi Energi (Studi Kasus Pada Rumah Tangga Petani Peserta Program Desa Mandiri Pangan Di Kecamatan Indrapuri Kabupaten Aceh Besar). Jurnal Agrisep, 16(1), 20–34.

Ashari, C. R., Khomsan, A., & Baliwati, Y. F. (2017). Studi Analisis Ketahanan Pangan Rumah Tangga Miskin Perkotaan Dan Perdesaan Di Sulawesi Selatan. Jurnal Ketahanan pangan. Diambil dari http://repository.ipb.ac.id/handle/123456789/85393

Badan Pusat Statistik. (2019). Kabupaten Malaka dalam Angka 2019. Kabupaten Malaka. https://doi.org/1102001 5321

Banita, D. (2013). Analisis Ketersediaan Pangan Pokok dan Pola Konsumsi pada Rumah Tangga Petani di Kabupaten Wonogiri. Skripsi. Program Studi Agribisnis, Fakultas Pertanian, Universitas Sebelas Maret Surakarta.

Bickel, G., Nord, M., Price, C., Hamilton, W., & Cook, J. (2000). Guide to Measuring Household Food Security Revised 2000. In Office of Analysis, Nutrition, and Evaluation.

BKP. (2015). Panduan Penghitungan Pola Pangan Harapan (PPH). Badan Ketahanan Pangan Kementerian Pertanian.

Damora, A. S. U., Anwar, F., & Heryatno, Y. (2008). Pola Konsumsi Pangan Rumah Tangga Petani Hutan Kemasyarakatan Di Kabupaten Lampung Barat. Jurnal Gizi dan Pangan, 3(3), 227. https://doi.org/10.25182/jgp.2008.3.3.227-232

Dewi Y dan Purwadiani N. (2015). Studi Pola Konsumsi Makanan Pokok pada Penduduk Desa Pagendingan Kecamatan Galis Kabupaten Pamekasan Madura. E-Journal Boga, 4(3), 14.

Dinas Tanaman Pangan, H. dan P. (2019). Balai Penyuluhan Kecamatan Malaka Tengah Wilayah Kerja Penyuluhan Pertanian Desa Wehali dan Desa Naimana. In Programe Penyuluhan Pertanian. Kabupaten Malaka.

Faatihah, A., Sukayat, Y., Setiawan, I., & Judawinata, M. G. (2021). Keterpurukan Dan Kebangkitan Pertanian Strategi Mempertahankan Ketersediaan Pangan Pokok Rumah Tangga Petani Padi Pada Masa Pandemi Covid-19. Jurnal Pemikiran Masyarakat Ilmiah Berwawasan Agribisnis, 7(1), 309–319.

Fallo, Y., Lango, A., & Hendrik, E. (2019). Akses Dan Ketersediaan Pangan Pokok Pada Rumah Tangga Petani Di Desa Napi Kecamatan Kie Kabupaten Timor Tengah Selatan. Jurnal Buletin Excellentia, VIII(1), 52–59.

Gunadi, F., Sjarief, R., Nazli, S., Intan, E., Putri, K., & Noorachmat, B. P. (2018). Analisis Faktor-Faktor Teknologi dan Sosial Budaya yang Mengancam Keberlanjutan Kemandirian Pangan Pokok di Provinsi Jawa Barat , Indonesia. Journal of Natural Resources and Environmental Management, 9(3), 658–670.

Hamid, Y., Setiawan, B., & Suhartini, S. (2013). Analisis Pola Konsumsi Pangan Rumah Tangga. Agrise, XIII(3), 1412–1425.

Heriyanto Heriyanto. (2018). Permintaan Pangan Rumahtangga Provinsi Riau: Model Linear Approximate Almost Ideal Demand System. Jurnal Agribisnis, 20, 159–167.

Hildayanti, S., Jenahar, T., & Oemar, H. (2017). Faktor-Faktor Yang Mempengaruhi Pengeluaran Rumah Tangga Petani Karet Di Kabupaten Banyuasin Sumatera Selatan. Jurnal Ecoment Global, 2(2), 57–62.

Mariyani, Adawiyah, & Prasmatiwi. (2017). Ketersediaan Pangan Dan Faktor-Faktor Yang Mempengaruhi Ketersediaan Pangan Rumah Tangga Petani Padi Anggota Lumbung Pangan Di Kecamatan Ambarawa Kabupaten Pringsewu. JIIA, 5(3), 304–311.

Mbana, F., Seran, S., & Nikolaus, S. (2015). Analisis Tingkat Ketersediaan dan Pola Konsumsi Pangan Pokok Rumah Tangga Petani di Desa Oeltua Kecamatan Taebenu Kabupaten Kupang. Skripsi. Program Studi Agribisnis, Fakultas Pertanian, Universitas Nusa Cendana.

Mustopa M. (2019). Diversifikasi Konsumsi Pangan Pokok Dalam Mewujudkan Ketahanan Rumah Tangga Di Desa Mekar Sari Kecamatan Pelawan Kabupaten Sarolangun. Skripsi. Program Studi Ekonomi Syariah, Fakultas Ekonomi dan Bisnis Islam, Universitas Islam Negeri Sultan Thaha Saifuddin Jambi.

Pellokila, M. R., Oematan, G., & Kami, R. N. L. (2020). Hubungan faktor sosial ekonomi dengan ketersediaan pangan rumah tangga petani di kecamatan malaka tengah kabupaten malaka. Jurnal PAZIH_Pergizi Pangan DPD NTT, 9(2).

Poernomo, A., & Winarto, H. (2020). Kemapuan Produksi Sumber Pangan Pokok Dan Non Biji- Bijan Terhadap Ketahanan Pangan. Majalah Ilmiah Manajemen dan Bisnis, 17(2), 1–12.

Pratiwi, M. A., Seran, S., & Bano, M. (2016). Keragaan Ketahanan Pangan Pokok Rumah Tangga Di Kecamatan Wewiku Kabupaten Malaka. Skripsi. Program Studi Agribisnis, Fakultas Pertanian, Universitas Nusa Cendana.

Rahayu, W. (2014). Ketersediaan Pangan Pokok pada Rumah Tangga Petani Padi Sawah Irigasi dan Tadah Hujan di Kabupaten Karanganyar. Jurnal Agrisep, 7(1), 45–51.

Rahmansyah Z, et al. (2020). Analisis Ketahanan Pangan Rumah Tanggamiskin Berdasarkan Pangsa Pengeluaran Pangan Dankonsumsi Energi Di Desa Girirejo Kecamatan Imogirikabupaten Bantul. Jurnal Dinamika Sosial Ekonomi, 21(1), 68–78.

Saputri, R., Lestari, L. A., & Susilo, J. (2016). Pola konsumsi pangan dan tingkat ketahanan pangan rumah tangga di Kabupaten Kampar Provinsi Riau. Jurnal Gizi Klinik Indonesia, 12(3), 123–130.

Saputro, W. A., & Fidayani, Y. (2020). Determinan Pola Pangan Harapan Pada Keluarga Petani Di Kabupaten Klaten ( Studi Kasus Desa Mandiri Pangan ). Seminas Nasional dan Call For Paper, 231–237.

Sari, N. A. (2017). Ketahanan Pangan Tingkat Rumah Tangga Perkotaan dan Perdesaan di Kabupaten Kutai Kartanegara. JEMI, 17(1), 8–17.

Satmalawati Endah, F. M. (2016). Diversifikasi Konsumsi Pangan Pokok Berbasis Potensi Lokal dalam Mewujudkan Ketahanan Pangan di Kecamatan Insana Barat Kabupaten Timor Uengah utara. Lembaga Penelitian Dan Pemberdayaan Masyarakat (Lppm) Unmas Denpasar, (11), 1018–1027.

Soemarno. (2010). Strategi Pemenuhan Kecukupan Pangan Rumahtangga.

Sudjana. (2002). Metode statistika (hal. 508 hlm). hal. 508 hlm. Bandung: Bandung : Tarsito, 2002. https://doi.org/979-9185-18-1

Suek, J. (2018). Risiko, Inefisiensi dan Keberlanjutan Sistem Wanatani Mamar di Wilayah Timor Barat. Disertasi. Program Pasca Sarjana, Fakultas Pertanian, Universitas Gadjah Mada, Yogyakarta.

Sugiarti, R., & Gita, D. (2020). Diversity Of Food Consumption Of Alternative Food Community Jember Regency. Jurnal Biologi dan Pembelajaran Biologi, 5(1), 42–51. https://doi.org/10.32528/bioma.v5i1.3687

Wardani, S., Adyatma, & Kumalati, R. (2018). Analisis Proporsi Pengeluaran Pangan Dan Konsumsi Pangan Dengan Ketahanan Pangan Rumah Tangga Petani Di Kecamatan Sungai Tabuk Kabupaten Banjar. Skripsi. Program Studi Pendidikan Geografi, Fakultas Keguruan dan Ilmu PendidikanUniversitas Lambung Mangkurat.

Downloads

Published

2021-10-30

How to Cite

Nahak, F. A., Suek, J., & Bernadina, L. . (2021). Comparison of Staple Food Availability in Urban and Rural Households in Kabupaten Malaka. Agriecobis : Journal of Agricultural Socioeconomics and Business, 4(2), 90–99. https://doi.org/10.22219/agriecobis.v4i2.15713

Issue

Section

Articles