From waste to wealth: A novel approach for empowering society through recycling used cooking oil into soap
DOI:
https://doi.org/10.22219/jcse.v4i2.25816Keywords:
oil processing, empowerment, laundry soap, waste cooking oilAbstract
Soap made from waste cooking oil can be a potential product that can be developed to improve the economy and as an effort to preserve the environment by utilizing household waste. Waste cooking oil can be reprocessed into soap-based ingredients through an oil purification system so that the color is clear and does not smell rancid by using bagasse and orange peel adsorbents in the bleaching process. This service aims to train students' understanding of Mambaul Hikam Islamic boarding school about processing solid and liquid soap from waste cooking oil through the cold process method and the hot process method. The results of the service show firstly, the transfer of knowledge, skills, and affection for making liquid and solid soap using cold and hot process techniques through appropriate technology. Second, the formation of a community of students who can become facilitators in assisting the manufacture of laundry soap from used cooking oil waste. Soap production from this assistance is still an internal use of the Islamic boarding school but the students are expected to be able to increase the production of soap which can improve the economy of the santri and the Mambaul Hikam Islamic boarding school.
Downloads
References
Agustini, W., & Winarni, A. H. (2017). Karakteristik Dan Aktivitas Antioksidan Sabun Padat Transparan Yang Diperkaya Dengan Ekstrak Kasar Karotenoid Chlorella pyrenoidosa. Jurnal Pascapanen Dan Bioteknologi Kelautan Dan Perikanan, 12(1), 1–12. https://doi.org/10.15578/jpbkp.v12i1.379
Arlofa, N., Budi, B. S., Abdillah, M., & Firmansyah, W. (2021). Pembuatan Sabun Mandi Padat dari Minyak Jelantah. Jurnal Chemtech (Teknik Kimia Universitas Serang Raya), 7(1), 17–21.
Ervin, O. :, Suryandari, T., Si, M., & Abstrak, . (2016). Pelatihan Pemurnian Minyak Jelantah Dengan Kulit Pisang Kepok (Musa Paradisiacal, Linn) Untuk Pedagang Makanan Di Pujasera Ngaliyan. In Dimas: Jurnal Pemikiran Agama untuk Pemberdayaan (Vol. 14, Issue 1, pp. 57–70). https://journal.walisongo.ac.id/index.php/dimas/article/view/397
Ginting, D., Shabri Putra Wirman, Yulia Fitri, Neneng Fitrya, Sri Fitria Retnawaty, & Noni Febriani. (2020). PKM Pembuatan Sabun Batang Dari Limbah Minyak Jelantah Bagi IRT Kelurahan Muara Fajar Kota Pekanbaru. Jurnal Pengabdian UntukMu NegeRI, 4(1), 74–77. https://doi.org/10.37859/jpumri.v4i1.1857
Hakim, R., Wrasiati, L. P., & Arnata, I. W. (2021). Karakteristik Minyak Jelantah Hasil dari Proses Pemurnian dengan Ampas Tebu pada berbagai Variasi Suhu dan Waktu Pengadukan. Jurnal Rekayasa Dan Manajemen Agroindustri, 9(4), 427. https://doi.org/10.24843/jrma.2021.v09.i04.p01
Handayani, K., Kanedi, M., Farisi, S., & Setiawan, W. A. (2021). Pembuatan Sabun Cuci Dari Minyak Jelantah Sebagai Upaya Mengurangi Limbah Rumah Tangga. Jurnal Pengabdian Kepada Masyarakat (JPKM) TABIKPUN, 2(1), 55–62. https://doi.org/10.23960/jpkmt.v2i1.25
Hanjarvelianti, S., & Kurniasih, D. (2020). Pemanfaatan Minyak Jelantah dan Sosialisasi Pembuatan Sabun Dari Minyak Jelantah Pada Masyarakat Desa Sungai Limau Kecamatan Sungai Kunyit-Mempawah. Jurnal Buletin Al-Ribaath, 15(2), 26. https://doi.org/10.29406/br.v17i1.1878
Hidayati, F. C. (2016). Pemurnian Minyak Goreng Bekas Pakai (Jelantah) dengan Menggunakan Arang Bonggol Jagung. JIPF (Jurnal Ilmu Pendidikan Fisika), 1(2), 67. https://doi.org/10.26737/jipf.v1i2.67
Karo, A. Y. (2011). Pengaruh Penggunaan Kombinasi Jenis Minyak terhadap Mutu Sabun Transparan. In Institut Pertanian Bogor (pp. 1–78).
Kementerian Negara Lingkungan Hidup. (2008). Panduan program Eco—Pesantren menuju Pesantren Ramah Lingkungan. In Deputi Bidang Komunikasi Lingkungan dan Pemberdayaan Masyarakat. Kementerian Lingkungan Hidup. Jakarta.
Keteren S. (2012). Pengantaran Teknologi Minyak dan Lemak Pangan. UI Press, Jakarta. In Universitas Indonesia. Universitas Indonesia.
Khuzaimah, S. (2013). Pembuatan Sabun lunak dari Minyak Goreng Bekas Ditimjau dari Kinetika Reaksi Kimia. Jurnal Teknik Kimia, 19(2), 42–48.
Khuzaimah, S. (2020). Pemanfaatan Minyak Jelantah dan Ekstrak Kulit Citrus reticulata sebagai Bahan Pembuatan Sabun. E-Journal Universitas Nahdlatul Ulama Al Ghazali, 2(17), 1–21.
Lestari, P. P. (2010). Pemanfaatan Minyak Goreng Jelantah pada Pembuatan Sabun Cuci Piring Cair. https://repositori.usu.ac.id/handle/123456789/36794
Mahran, J. ad-D. H. (2009). Lajnah Pentashihan Mushaf Al-Quran, Pelestarian Lingkungan Hidup (Tafsir Al-Quran Tematik). In Badan Litbang dan Diklat Kementerian Agama RI. Penerbit Aku Bisa (p. 179).
Mangunjaya, F. (2014). Ekopesantren, Bagaimana Merancang Pesantren Hijau? In Yayasan Pustaka Obor Indonesia (Issue March 2016). Yayasan Obor Indonesia.
Mangunjaya, F., Alikodra, H., Amin, A. A., & Abbas, A. S. (2013). Kesadaran Lingkungan Di Kalangan Santri Terhadap Pembangunan Berkelanjutan (The Status of Environmental Awareness in Islamic Boarding School Students to the Concept of Sustainable Development). Media Konservasi, 18(3), 127–134. http://www.drfachruddin.com/wp-content/uploads/12836-37495-1-PB.pdf
Mulia, Y. E. (2018). Pemanfaatan Minyak Goreng Bekas (Minyak Jelantah) menjadi Sabun Cair Cuci Piring. In Sekolah Tinggi Teknologi Industri (STTIND) Padang.
Nasrun, D., Samangun, T., Iskandar, T., & Mas’um, Z. (2017). Pemurnian Minyak Jelantah menggunakan Arang Aktif dari Sekam Padi. In Jurnal Penelitian Teknik Sipil dan Teknik Kimia (Vol. 1, Issue 2). Jurnal Penelitian Teknik Sipil Dan Teknik Kimia. https://publikasi.unitri.ac.id/index.php/teknik/article/view/898
Sukeksi, L., Iriany, Grace, M., & Diana, V. (2021). Characterization of the Chemical and Physical Properties of Bar Soap Made with Different Concentrations of Bentonite as a Filler. International Journal of Technology, 12(2), 263–274. https://doi.org/10.14716/ijtech.v12i2.4130
Sulastri, L., & Yayan, R. (2016). Formulations Transparant Soap Solid Lime Juice (Citrus aurantifolia Swingle). Akademi Farmasi Muhammadiyah Cirebon, 8–16.
Sutarmi, & Rozaline, H. (2005). Taklukan Penyakit dengan VCO (Virgin Coconut Oil). Virgin Coconut Oil). Penebar Swadaya.
Vinet, L., & Zhedanov, A. (2011). A “missing” Family Of Classical Orthogonal Polynomials. Journal of Physics A: Mathematical and Theoretical, 44(8), 1689–1699. https://doi.org/10.1088/1751-8113/44/8/085201
Wijaya, S. (2005). Pengolahan Minyak Goreng Bekas (p. 47). http://inlislite.dispersip.tubankab.go.id/opac/detail-opac?id=27447
Yustinah, & Hartini. (2011). Adsorbsi Minyak Goreng Bekas Menggunakan Arang Aktif dari Sabut Kelapa. In Prosiding Seminar Nasional Teknik Kimia “Kejuangan" (pp. 1–5).
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2023 Rif'atul Mahmudah, Nurul Shofiah
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.