Pengembangan Buku Pengayaan Pengenalan Makanan Tradisional Bagi Guru Paud Di KB/TK Al-Fadholi Malang

Authors

  • Iing Fajar Wahyuni Pascasarjana Universitas Muhammadiyah Malang
  • Endang Poerwanti Pascasarjana Universitas Muhammadiyah Malang

DOI:

https://doi.org/10.22219/jkpp.v4i1.11572

Abstract

Abstract: The research aims to develop an introduction to traditional food introduction books for PAUD teachers. The research method used in this study refers to the research and development (R&D) research model. This research was conducted at KB / TK Al-Fadholi Malang. Research subjects included media experts, material experts, and KB / TK Al-Fadholi Malang and Cluster III Teachers in Lowokwaru District (n = 25). Data analysis techniques using qualitative descriptive analysis, descriptive statistical analysis, and paired t-test. The results of this study indicate that the development of a traditional food introduction enrichment book for PAUD teachers, namely the percentage of the feasibility of expert test obtained by 95%, the percentage of the feasibility of limited trials obtained by 96% and experimental trials obtained p = 0,000 (p <0.05). The media Traditional Food Introduction Enrichment Book for PAUD Teachers based on its applicability is categorized as appropriate with high qualifications and can be applied as a supporting medium for teacher activities in introducing and accustoming early childhood to consuming traditional foods.

Keywords: Enrichment Books, Traditional Foods, Introduction to Traditional Foods, PAUD

 

Abstrak:Penelitian ini bertujuan untuk mengembangkan buku pengayaan pengenalan makanan tradisional bagi Guru PAUD. Metode penelitian yang digunakan dalam penelitian ini mengacu pada model penelitian research and development (R&D). Penelitian ini dilakukan di KB/TK Al-Fadholi Malang. Subyek penelitian meliputi ahli media, ahli materi, dan Guru KB/TK Al-Fadholi Malang serta Guru gugus III Kecamatan Lowokwaru (n=25). Tehnikanalisa data menggunakan Analisis deskriptif kualitatif, analisis statistik deskriptif, dan paired t-test. Hasil penelitian ini menunjukkan bahwa pengembangan buku pengayaan pengenalan makanan tradisional bagi Guru PAUD yakni diperoleh prosentasi kelayakan uji ahli 95%, prosentase kelayakan uji coba terbatas diperoleh 96% dan uji coba eksperimen diperoleh nilai p= 0.000 (p<0.05). MediaBuku Pengayaan Pengenalan Makanan Tradisional bagi Guru PAUD berdasarkan keterterapannya dikategorikan layak dengan kualifikasi tinggi dan dapat diaplikasikan sebagai media penunjang aktivitas guru dalam mengenalkan dan membiasakan anak usia dini untuk mengkonsumsi makanan tradisional.

Kata kunci:Buku Pengayaan, Makanan Tradisional, Pengenalan Makanan Tradisional, PAUD

Downloads

Download data is not yet available.

References

Borg, W., & Gall, M. (1983). Educational Research: An Introduction 4th edition Longman Inc. New York.

Febrianti. (2006). Sarkasme pada Film Anak-anak. Universitas Padjajaran Bandung.

Menteri Pendidikan dan Kebudayaan. Permendikbud No 146 Tahun 2014 tentang kurikulum 2013 Pendidikan Anak Usia Dini. , (2014).

Ramayulis. (2005). Metodologi Pendidikan Agama Islam. Jakarta: Kalam Mulia.

Suyanto, S. (2003). Konsep Dasar Pendidikan Anak Usia Dini. Yogyakarta: UNY Press.

UU No 20. (2003). Undang-Undang Republik Indonesia No 20 Tentang Sistem Pendidikan Nasional. In Jakarta: Direktorat Pendidikan Menengah Umum.

Yudiana, Y., Subardjah, H., & Juliantine, T. (2007). Latihan Fisik. FPOK-UPI. https://doi.org/10.1007/s13398-014-0173-7.2

Yuliarti, N. (2007). Awas, Bahaya di Balik Lezatnya Makanan. Yogyakarta: Penerbit Andi.

Published

2020-03-18

How to Cite

Wahyuni, I. F., & Poerwanti, E. (2020). Pengembangan Buku Pengayaan Pengenalan Makanan Tradisional Bagi Guru Paud Di KB/TK Al-Fadholi Malang. Jurnal Kebijakan Dan Pengembangan Pendidikan, 4(1). https://doi.org/10.22219/jkpp.v4i1.11572

Issue

Section

Artikel