FAKTOR-FAKTOR YANG MEMPENGARUHI PRODUKSI PADI DI DESA SUMENGKO KECAMATAN SUKOMORO KABUPATEN NGANJUK

Authors

  • Ricky Bagus Manggala Universitas Muhammadiyah Malang
  • Arfida Boedirochminarni Universitas Muhammadiyah Malang

DOI:

https://doi.org/10.22219/jie.v2i3.7109

Abstract

This study has the objectives of (1) Describe the profile of wetland field, farmers' capital, labor and production in rice farming in Sumengko Village. (2) To analyze the influence of wetland field, farmer's capital, and labor to rice production in Sumengko Village. In the research using quantitative type, sampling technique using Proporsional Area Random Sampling obtained 92 samples. The research variables correlate between dependent and independent variable, dependent variable consists of Wetland Field, Capital and Labor. While the independent variable is Rice Production. The method used is descriptive analysis and multiple linear regression analysis. The result of descriptive research shows that the widest area of paddy fields owned by farmers is0,084 - 0,697 ha, the most used capital is around Rp. 1.210.000 - 7.931.000, the most manpower used is about 29 - 48 people, and the highest Production of Rice produced is 5 - 47 kw. While the results of research using regression analysis and variable variables hypothesis of wetland, capital and labor positive and significant to rice production in Sumengko Village, Sukomoro Sub-District, Nganjuk Regency
Keywords: Production, Wetland Field, Capital, and Labor

Downloads

Download data is not yet available.

References

DAFTAR PUSTAKA

Daniel, M. (2004). Pengantar Ekonomi Pertaian. Jakarta: PT. Bumi Aksara.

Dwiyatmo, K. (2006). Kiat Menjadi Petani Sukses. Yogyakarta: PT. Citra Aji Parama.

Ghozali, I. (2011). Aplikasi Analisis Multivariate dengan Program SPSS. Semarang: Badan Penerbit Universitas Diponegoro.

Hafidh, M. (2009). Pengaruh Tenaga Kerja, Modal, dan Luas Lahan Terhadap Produksi Usaha Tani Padi Sawah. Skripsi FE UNNES Semarang, 1–97.

Junaidi, A., & Hidayat, W. (2017). Analisis Produksi Kopi di Desa Bocek Kecamatan Karangploso Kabupaten Malang. JIE Jurnal Ilmu Ekonomi UMM, 1–14.

Kholis, N., & Abdullah, F. (2017). Faktor-Faktor yang Mempengaruhi Produksi Padi di Kabupaten Malang Pada Tahun 2010-2016. JIE Jurnal Ilmu Ekonomi UMM, 1–12.

Murdiantoro, B. (2011). Faktor-Faktor yang Mempengaruhi Produksi Padi di Desa Pulorejo Kecamatan Winong Kabupaten Pati. Skripsi FE UNNES Semarang.

Nurcahyaningtyas, R. S. (2013). Faktor-Faktor yang Mempengaruhi Produksi Bawang Merah : Studi Kasus pada Usaha Tani di Desa Srigading Kecamatan Sanden Kabupaten Bantul DIY, 1–13.

Rahim, A., & Hastuti, R. R. (2007). Ekonomika Pertanian, Pengantar Teori dan Kasus. Penebar Swadaya.

Rasyid, A. (2016). Analisis Potensi Sektor Potensi Pertanian Di Kabupaten Kediri Tahun 2010-2014. Jurnal Ekonomi Pembangunan, 14(1), 99–111. https://doi.org/10.22219/JEP.V14I1.3889.G4310

Setiawan, A., & Soelistyo, A. (2017). Analisis Pendapatan Petani Buah Naga di Desa Sambirejo Kecamatan Bangorejo Kabupaten Banyuwangi. JIE Jurnal Ilmu Ekonomi UMM, 1–10.

Solahuddin, S. (2009). Pertanian: Harapan Masa Depan Bangsa. Bogor: IPB Press Kampus IPB Taman Kencana Bogor.

Sugiyono. (2013). Metode Penelitian Kuantitatif, Kualitatif dan R & D. Bandung: CV. Alfabeta.

Downloads

How to Cite

Manggala, R. B., & Boedirochminarni, A. (2018). FAKTOR-FAKTOR YANG MEMPENGARUHI PRODUKSI PADI DI DESA SUMENGKO KECAMATAN SUKOMORO KABUPATEN NGANJUK. Jurnal Ilmu Ekonomi JIE, 2(3), 441–452. https://doi.org/10.22219/jie.v2i3.7109