ANALSIS PEMBERDAYAAN USAHA MIKRO KECIL DAN MENENGAH MELALUI PROGRAM SATRYA EMAS DI KABUPATEN PASURUAN

Authors

  • Yana Abimata Obira Kirtyawati Universitas Muhammadiyah Malang
  • Arfida Boedirochminarni Universitas Muhammadiyah Malang
  • Dwi Susilowati Universitas Muhammadiyah Malang

DOI:

https://doi.org/10.22219/jie.v3i3.9079

Keywords:

Perijinan, Permodalan, Pelatihan, Pemberdayaan, Program Satrya Emas

Abstract

The Gold Satrya Program is a program that aims to provide services to improve the quality of human resources and support the development of MSMEs in Pasuruan Regency. The data used are primary data through a questionnaire distributed to 63 businessmen in Purwodadi District. The services provided are permits in the form of SIUP, PIRT and TDP. Capital related to bookkeeping as one of the conditions for obtaining capital assistance, to training in the form of skills training according to the type of business. The results of the partial test state that the variables of business licensing (0,000) and skills training (0.021) have a significant effect on the empowerment variable of MSMEs in Purwodadi District. As for the capital variable, it does not have a significant effect on the empowerment variable with a significance value of 0.540.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Aji, B. B. (2010). Analisis Dampak dari Locus of Control pada Tekanan Kerja, Kepuasan Kerja dan Kinerja Auditor Internal. Universitas Diponegoro. Semarang. Boedirochminarni, A. (2018). The Development Model of Brown Sugar Micro Small Medium Enterprise in Sumberingin Village Sanan Kulon Sub-district Blitar Regency. Jurnal Ekonomi Pembangunan, 16(2). Dinas Perindustrian dan Perdagangan Kabupaten Pasuruan. (2018). Dinas Perindustrian dan Perdagangan Kabupaten Pasuruan. Hasan, I. (2004). Analisis Data Penelitian dengan Statistik. Jakarta: PT Bumi Aksara. Kurniawati, E. T., & Sudarti. (2016). The Strategy of Innovation to Improving Productivity in Small and Medium Industries (IKM) Shoes in District of Sooko Mojokerto. International Conference on Entrepreneurship (IconEnt-2016), (How Innovation could Improve the Performance and Productivity in Entrepreneurship?). Malik, N., & Suliswanto, M. S. W. (2013). Summary for Policymakers. Climate Change 2013 - The Physical Science Basis, 53(9), 1–30. https://doi.org/10.1017/CBO9781107415324.004 Purwanto, R. O., & Niswah, F. (2018). Pemberdayaan Usaha Mikro Kecil dan Menengah (UMKM) melalui Program Satrya Emas (Studi Kasus pada Desa Wonosari Kecamatan Gondangwetan Kabupaten Pasuruan), 1–7. Republik Indonesia. (2008). Undang-Undang Republik Indonesia Nomor 20 Tahun 2008 tentang Usaha Mikro, Kecil, dan Menengah. UU No. 20 Tahun 2008. Setyanto, A. R., Samodra, B. R., & Pratama, Y. P. (2015). Kajian Strategi Pemberdayaan UMKM Dalam Menghadapi Perdagangan Bebas Kawasan ASEAN (Studi Kasus Kampung Batik Laweyan). Etikonomi, 14(2), 205–220. https://doi.org/10.15408/etk.v14i2.2271 Suharsaputra, U. (2012). Metode Penelitian Kuantitatif, Kualitatif dan Tindakan. Bandung: PT. Refika Aditama. Tami, N. H. (2012). Pengaruh Pemberian Kredit terhadap Perkembangan Usaha Kecil dan Menengah pada Program Kemitraan dan Bina Lingkungan (PKBL) pada PT. Persero Pelabuhan Indonesia I Cabang Belawan. Tambunan, T. (2012). Usaha Mikro Kecil dan Menengah di Indonesia (Isu-Isu Penting). Jakarta: LP3ES. Tambunan, T. T. (2002). Usaha Kecil dan Menengah di Indonesia (Beberapa Isu Penting). Jakarta: Salemba Empat. Yuli, S. B. C. (2006). Analisis Perubahan Lingkungan terhadap Kompetensi Usaha (Studi pada Pengusaha Makanan dan Minuman Skala Kecil dan Menengah di Kabupaten Malang dan Pasuruan). Humanity, 106–116. Zuhroh, I., Boedirochminarni, A., & Kurniawati, E. T. (2014). Pendampingan Pengembangan Usaha Warung Makan Prima Rasa dan Bunga dalam Upaya Meningkatkan Pendapatan Mitra. Jurnal Dedikasi, 11, 46–55.

Downloads

Published

2019-08-19

How to Cite

Kirtyawati, Y. A. O., Boedirochminarni, A., & Susilowati, D. (2019). ANALSIS PEMBERDAYAAN USAHA MIKRO KECIL DAN MENENGAH MELALUI PROGRAM SATRYA EMAS DI KABUPATEN PASURUAN. Jurnal Ilmu Ekonomi JIE, 3(3), 443–453. https://doi.org/10.22219/jie.v3i3.9079