ANALISIS TINGKAT PENDAPATAN PETANI GARAM KAWASAN PESISIR DI KABUPATEN REMBANG

Authors

  • Aisyah Mirandi Universitas Muhammadiyah Malang
  • Ida Nuraini Universitas Muhammadiyah Malang
  • M.Sri Wahyudi Suliswanto Universitas Muhammadiyah Malang

DOI:

https://doi.org/10.22219/jie.v3i3.9196

Keywords:

Income, land area, labor, working capital and selling price

Abstract

This study to analyzing the effect of variable land area, labor, working capital and selling prices on the income level of salt farmers in Rembang Regency. In this study using primary data through the distribution of questionnaires and direct interviews with 45 respondents of salt farmers as owners in Rembang Regency, with a list of questions prepared. The analytical method used is multiple linear regression, hypothesis testing: T statistical test, F statistical test and coefficient of determination. The results of this study indicate that the variable area of land, labor , working capital and selling prices has a significant positive effect on the income of salt farmers.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Abdullah, Z. A., & Susandini, A. (2018). MEDIA PRODUKSI(GEOMEMBRANE)DAPAT MENINGKATKAN KUALITAS HARGA JUAL GARAM(STUDY KASUS: LADANG GARAM MILIK RAKYAT DI WILAYAH MADURA). Ecp-Entrepreneurship, Vol 3 No 2 Juni 2018, 21-36.

Adiwilaga, P. I. (1982). Ilmu Usaha Tani. Bandung: Offset Alumni Bandung.

Affan, M., & D.N. Asamoah. (2011). Ecominic Potential of Salt Mining in Ghana Towards the Oil Find. Research Journal of Environmental and Earth Sciences, 448-456.

BPS, K. R. (2015, Januari 1). KABUPATEN REMBANG BPS. Retrieved April 5, 2019, from KABUPATEN REMBANG BPS: https://rembangkab.bps.go.id

C.E Bishop., & W.D. Toussaint. (1979). Pengantar Analisa Ekonomi Pertanian. Jakarta: Mutiara Jakarta.

Harold , G., & Armand , S. (1994). Ekonomi Pertanian. Malang: UMM PRES.

Herman, S., Eriyatno, Noor, E., & Mulyadi, D. (2014). Identifikasi Faktor Kunci Krisis Pada Tataniaga Garam Konsumsi Di Indonesia Menggunakan Proses Jejaring Analitik (Analytic Network Process). Jurnal Riset Industri (Journal of Industrial Research), Vol.8 No.3, Desember 2014, Hal. 205-214, 205-214.

Hidayat, Y. A. (2016). Produksi Garam Kristal dan Perilaku Mengantisipasi Penurunan Harga. ISSN 2089-3590,EISSN 2303-2472 Vol6, No.1, Th,2016, 2089-3590,2303-2472.

Izzaty, & Pratama, S. H. (2011). Kebijakan Pengembangan Produksi Garam Nasional. Jurnal Ekonomi & Kebijakan Publik, Vol.2, Nomor 2, Desember 2011, 657-680.

Khakim, L., W.Pratomo, A., & M. Nahar. (2014). Adopsi Internet Marketing Pada UKM Pengolah Garam Rembang. SEMANTIK 2014, ISBN: 979-26-0276-3 15 November 2014, 160-163.

Kurniawan, T., & Azizi, A. (2013). Dampak Kebijakan Impor Dan Kelembagaan Tewrhadap Industri Garam Internasioanal. J. Kebijakan Sosek KP Vol.3 No.1 Tahun 2013, 1-13.

Masri , S., & Sofian, E. (1987). Metode Penelitian Survai. Yogyakarta: PT Pustaka LP3ES Indonesia .

Maulina, C. N., Husaini, & Nurasiah. (2017). Kehidupan Petani Garam Di Gampong Lancang Paru Kecamatan Bandar Baru Kabupaten Pidie Jaya Thaun 1940-2015. Jurnal Ilmiah Mahasiswa (JIM) Program Studi Pendidikan Sejarah Vol.2, No.1, Januari 2017, hlm.20-33, 20-33.

Mubyarto. (1972). Pengantar Ekonomi Pertanian. Yogyakarta: PT Pustaka LP3ES Indonesia .

Mun'im, A. (2015). Analisis Usaha Petambak Garam Dan Perannya Dalam Perekonomian Tahun 2012 (Studi Kasus Petambak Garam PUGAR). J. Sosek KP Vol.10 No.2 Tahun 2015: 217-228, 217-228.

P.Andriyani, R., Suadi, & S.Djasmani, S. (2013). ANALISIS USAHA TAMBAK GARAM DI DESA GEDUNGMULYO KECAMATAN LASEM KABUPATEN REMBANG. Jurnal Perikanan (J. Fish. Sci.) XV (2): 68-77 ISSN: 0853-6384, 68-77.

Rikah, & Kusumaningsih, N. (2018). Faktor Yang Mempengaruhi Tingkat Pendapatan Petani Garam Kawasan Pesisir Kabupaten Rembang. Fokus Ekonomi Vol. 13 No. 2 Desember 2018 : 316-330, 316-330.

Rochwulaningsih, Y. (2013). Tata Niaga Garam Rakyat Dalam Kajian Struktural . Jurnal Sejarah CITRA LEKNA, Vol. XVII, No. 1 Februari 2013: 59-66, 59-66.

Sukirno, S. (1982). Pengantar Teori Mikroekonomi. Jakarta: Fakultas Ekonomi Universitas Indonesia.

Sukirno, S. (1994). Pengantar Teori Mikroekonomi . Jakarta: PT RajaGrafindo Persada.

Wahid, A. (2015). Politik Ekonomi Garam Di Indonesia Pada Masa Kolonial 1850-1940. Jejak Nusantara Volume 03 Agustus 2015, 101-117.

Wijaya, R. A., Rahardian, R., & Apriliani, T. (2014). Analisis Peran Kelembagaan Penyedia Input Prodiuksi Dan Tenaga Kerja Dalam Usaha Tambak Garam. J.Sosek KP Vol.9 No. 1 Tahun 2014, 29-40.

Winarsih, Boedhowi, & Bandi. (2014). Pengaruh Tenaga Kerja, Teknologi, Dan Modal Dalam Meningkatkan Produksi Di Industri Pengelolaan Garam Kabupaten Pati. Jurnal Pendidikan Insan Mandiri : Vol.3 No.2 (2014), 88-98.

Yanti, B. V., Apriliani, T., & Kurniawan, T. (2017). Peningkatakan Pengetahuan Petambak Garam Berkaitan Dengan Pemanfaatan Air Limbah Tambak Garam Untuk Peningkatan Kesejahteraan Petambak Garam. Journal for Business and Entrepreneur ISSN 2501-6682 Vol.1 No.1 July-December 2017, 2501-6682.

Zakki, N., & Sayyida. (2016). Faktor-Faktor Ynag Mempengaruhi Pendapatan Dan Kesejahteraan Petani Garam Rakyat Kawasan Pesisir Kalianget . Jurnal "PERFORMANCE" Bisnis & Akuntansi Volume VI, No.1, Maret 2016, 66-85.

Downloads

Published

2019-06-15

How to Cite

Mirandi, A., Nuraini, I., & Suliswanto, M. W. (2019). ANALISIS TINGKAT PENDAPATAN PETANI GARAM KAWASAN PESISIR DI KABUPATEN REMBANG. Jurnal Ilmu Ekonomi JIE, 3(3), 341–352. https://doi.org/10.22219/jie.v3i3.9196