The Integration of Indonesian Culinary Content in Indonesian for Foreigners’ Textbooks “Sahabatku Indonesia”
DOI:
https://doi.org/10.22219/kembara.v10i1.28213Keywords:
Indonesian for foreigners, textbooks, cultural integration, archipelago culinaryDownloads
References
Ahnan-Winarno, A.D., Cordeiro, L., Winarno, F.G., Gibbons, J., & Xiao, H. (2021). Tempeh: A Semicentennial Review on Its Health Benefits, Fermentation, Safety, Processing, Sustainability, and Affordability. Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety, 20, 1717–1767. https://doi.org/10.1111/1541-4337.12710
Arifin, M. Z., & Rachmawati, N. N. (2022). Pengenalan Budaya dalam Buku Ajar Bahasa Indonesia Bagi Penutur Asing Tingkat C1 & C2. Jurnal Digdaya, 1(3), 1–6. https://doi.org/10.31004/jd.v1i3.14
Astika, G. (1995). Penelitian Bahasa Indonesia sebagai Bahasa Asing: Latar Belakang, Landasan Teoritis dan Prosedur Pengumpulan Data. Majalah Komunikasi Maranatha, 2(2), 219997.
Asyah, J., & Susanto, G. (2021). Muatan Budaya dalam Buku Ajar BIPA Sahabatku Indonesia Tingkat C1. Nitisastra# 5, 67.
Cakir, I. (2006). Developing cultural awareness in foreign language teaching. Turkish Online Journal of Distance Education, 7(3), 154-161.
Defina, N. F. N. (2020). Kuliner Indonesia dalam Pembelajaran BIPA sebagai Peningkatan Pengetahuan dan Keterampilan Berbahasa Berdasarkan Persepsi Pemelajar. Widyaparwa, 48(2), 173-185. https://doi.org/10.26499/wdprw.v48i2.545
Dewi, Y., & Waruwu, A. H. (2019). Implementasi Kearifan Lokal Sumatera Utara pada Buku BIPA Medan Katatingkat A1 dan A2. Prosiding Seminar Nasional Pendidikan Bahasa dan Sastra Indonesia II, 2, 28–34.
Erwin, L.T. (2013). Aroma Rasa Kuliner Indonesia: Aneka Olahan Rendang. Jakarta: Gramedia Pustaka Utama.
Farinda, F. U., & Khaerunnisa. (2023). Upaya Pengenalan Kuliner Lokal Indonesia dalam Materi Ajar BIPA Melalui Media Audiovisual. Paramasastra: Jurnal Ilmiah Bahasa Sastra dan Pembelajarannya, 10(1), 46–56. https://doi.org/10.26740/paramasastra.v10n1.p46-56
Fauziah, I. N., Prangdimurti, E., & Palupi, N. S. (2023). Bioaccessibility of Antioxidant Capacity of Wedang Uwuh A Traditional Indonesian Beverage by Gastrointestinal Digestion. Current Research in Nutrition & Food Science, 11(1), 376-388. http://dx.doi.org/10.12944/CRNFSJ.11.1.28
Ghufar, A. M. (2022). Leksikon Jajanan Pasar Jawa Barat: Kajian Etnosemantik. KABASTRA: Kajian Bahasa dan Sastra, 1(2), 99-106. https://doi.org/10.31002/kabastra.v2i1.42
Hartono, D., Purwaningtyas, I., & Budiana, N. (2019). Wisata Kuliner Nusantara: Diplomasi Budaya Melalui Standarisasi Materi Ajar BIPA di Era Milineal. Konferensi Internasional Pengajaran Bahasa Indonesia bagi Penutur Asing (KIPBIPA) XI, 162–176.
Hasanah, S. K. (2018). Muatan Kearifan Lokal dalam Buku Ajar BIPA “Sahabatku Indonesia.” Seminar Nasional SAGA# 4 (Sastra, Pedagogik, dan Bahasa), 1(1), 170–178.
Kurniawan, K., Fahmi, R. N., & Mulyaningsih, I. (2022). Kesesuaian Isi Buku Ajar BIPA “Sahabatku Indonesia” Untuk Penutur Bahasa Inggris Level 1 (Conformity of BIPA Textbook Contents “Sahabatku Indonesia” for Level 1 English Speakers). Indonesian Language Education and Literature, 7(2), 279-293. https://doi.org/10.24235/ileal.v7i2.10052
Kusmiatun, A. (2016). Topik Pilihan Mahasiswa Tiongkok dalam Pembelajaran BIPA Program Transfer Kredit di UNY. Litera, 15(1), 138-146. https://doi.org/10.21831/ltr.v15i1.9773
Lutfianti, K. D. (2021). Analisis Kelayakan Isi Materi pada Buku Teks Sahabatku Indonesia untuk Pelajar BIPA 1. Jurnal Bahasa Indonesia bagi Penutur Asing (JBIPA), 3(1), 24-31. https://doi.org/10.26499/jbipa.v3i1.3293
Martin, S. (2012). Using Food as a Stimulus for Teaching ESL. TESL Canada Journal.
Melia, S., Novia, D., & Juliyarsi, I. (2015). Antioxidant and Antimicrobial Activities of Gambir (Uncaria Gambir Roxb) Extracts and Their Application in Rendang. Pakistan Journal of Nutrition, 14(12), 938-941.
Ningrum, R. K., Waluyo, H. J., & Winarni, R. (2017). BIPA (Bahasa Indonesia Penutur Asing) sebagai Upaya Internasionalisasi Universitas di Indonesia. Proceedings Education and Language International Conference, 1(1), 726-736.
Nugraheni, A. S. (2015). Pengembangan Program Profesionalisme Dosen Pengajar Bahasa Indonesia untuk Penutur Asing (BIPA) di ASEAN. Al-Bidayah: Jurnal Pendidikan Dasar Islam, 7(1), 89-102. https://doi.org/10.14421/al-bidayah.v7i1.157
Nurdin, B. V., & Kartini, Y. (2017). “Belum Makan Kalau Belum Makan Nasi”: Perspektif Sosial Budaya dalam Pembangunan Ketahanan Pangan. SOSIOLOGI: Jurnal Ilmiah Kajian Ilmu Sosial dan Budaya, 19(1), 15-21.
Nurmufida, M., Wangrimen, G. H., Reinalta, R., & Leonardi, K. (2017). Rendang: The Treasure of Minangkabau. Journal of Ethnic Foods, 4(4), 232-235. https://doi.org/10.1016/j.jef.2017.10.005
Permatasari, A. S. N., Nugraha, S. T., & Widharyanto, B. (2022). Analisis Unsur Budaya dalam Buku Ajar BIPA. Jurnal Bahasa Indonesia Bagi Penutur Asing (JBIPA), 4(1), 1–8. https://doi.org/10.26499/jbipa.v4i1.4972
Prihatini, A. (2023). Perkembangan Penelitian Pembelajaran Bahasa Indonesia sebagai Bahasa Kedua: Analisis Bibliometrik. KEMBARA: Jurnal Keilmuan Bahasa, Sastra, dan Pengajarannya, 9(1), 56–75. https://doi.org/10.22219/kembara.v9i1.23216
Puspita, Y., Kuswarno, E., Dewi, E. A. S., & Aristi, N. (2023). Gastrodiplomacy: Branding Efforts" City of Randang Payakumbuh" in Improving The Economy in The Rendang Industry and Culinary Tourism Sector (Case Study on Dapur Rendang Mutiara, The Pioneer of Exportin West Sumatra Indonesia). Migration Letters, 20(8), 725–740. https://doi.org/10.59670/ml.v20i8.5539
Rachmayanti, I., & Wulandari, A. A. A. (2021). West Java Culinary Tourism Center. In IOP Conference Series: Earth and Environmental Science (Vol. 729, No. 1, p. 012060). IOP Publishing
Rahayu, S., Diatmika, I. P. G., & Haryadi, W. (2022). Analisis Potensi Wisata Kuliner dalam Mendukung Perekonomian UMKM Pesisir Saliper Ate di Kabupaten Sumbawa. Jurnal Riset Kajian Teknologi dan Lingkungan, 5(1), 1–8. https://doi.org/10.37680/almikraj.v4i02.4788
Rahayu, W. (2023). Penggunaan dan Pemaknaan Bahasa Indonesia pada Era Globalisasi: Globalisasi, Bahasa Indonesia, Bahasa Asing. Jurnal Penelitian Multidisiplin, 2(1), 158–162. https://doi.org/10.58705/jpm.v2i1.117
Rahma, S. S., & Suwandi, S. (2021). Analisis Kelayakan Isi dan Muatan Budaya dalam Buku Ajar BIPA. Jurnal Pendidikan Bahasa dan Sastra, 21(1), 13–24.
Rahmah, A. N., Azimi, A. A., Barokah, K. I., & Azzahra, S. M. (2023). Ketupat as a Traditional Indonesian Cultural Food. Interdisciplinary Journal of Advanced Research and Innovation, 1(2), 79–87.
Rahman, F. (2020). Tracing The Origins of Rendang and its Development. Journal of Ethnic Foods, 7(1), 1–11. https://doi.org/10.1186/s42779-020-00065-1
Riana, D. R., Isnaeni, M., & Syaifuddin, S. (2022). Diaspora Indonesia dan Penguatan Pembelajaran Bahasa Indonesia di Australia. Prosiding Konferensi Linguistik Tahunan Atma Jaya (KOLITA), 20(20), 44–54.
Rochaeni, R., & Khaerunnisa, K. (2020). Pengembangan Bahan Ajar Bahasa Indonesia Bagi Penutur Asing (BIPA) Tingkat Madya B2 Berbasis Budaya Banten. Prosiding Samasta.
Rohmadi, M. (2019). Text Book as a Java Culture Recognıtıon Medıa in Indonesıan Learnıng for Foreıgn Speaker (BIPA) in Sebelas Maret University. International Journal of Educational Research Review, 4(3), 427–434.
Rustandi, T., Prihandiwati, E., Nugroho, F., Hayati, F., Afriani, N., Alfian, R., ... & As-Shiddiq, H. (2023). Application of Artificial Intelligence (AI) in the Development of Jamu'traditional Indonesian Medicine'as a More Effective Drug. Frontiers in Artificial Intelligence, 6, 1274975. https://doi.org/10.3389/frai.2023.1274975
Saddhono, K. (2015). Integrating Culture in Indonesian Language Learning for Foreign Speakers at Indonesian Universities. Journal of Language and Literature, 6(2), 349–353.
Saddhono, K. S., Istanti, W., Kusmiatun, A., Kusumaningsih, D., Sukmono, I. K., & Saputra, A. D. (2024). Internationalization of Indonesian Culinary in Learning Indonesian as a Foreign Language (BIPA): A Case of American Students. Research Journal in Advanced Humanities, 5(1). https://doi.org/10.58256/rjah.v4i4.1315
Sahasti, J. P. (2023). Culture Notes in ‘Bahasaku 1: Ayo Bicara Bahasa Indonesia’. DIKSI, 31(1). https://doi.org/10.21831/diksi.v31i1.46640
Saputra, A. D., Fauziah, F. N., & Suwandi, S. (2022). Pemanfaatan materi ajar bahasa Indonesia bermuatan kearifan lokal di SMA Negeri 1 Karanganyar. KEMBARA: Jurnal Keilmuan Bahasa, Sastra, dan Pengajarannya, 8(2), 335-348. https://doi.org/10.22219/kembara.v8i2.21726
Sari, N. P. A. W., Sutama, I. M., & Utama, I. D. G. B. (2016). Pembelajaran Bahasa Indonesia Bagi Penutur Asing (BIPA) di Sekolah Cinta Bahasa, Ubud, Bali. Jurnal Pendidikan Bahasa dan Sastra Indonesia Undiksha, 5(3), 1-11.
Satria, T. G., Priyanto, R. R., Isadora, Z., & Azzahra, Y. Q. (2023). Casual Game Design to Introduce Jamu. Procedia Computer Science, 216, 557-564. https://doi.org/10.1016/j.procs.2022.12.169
Sulistiati, D. F., & Moeljono, M. (2023). Survival Strategy and Efforts to Increase Sales in Small and Medium Enterprises in The Culinary Sector. Journal of Business Management and Economic Development, 1(02), 88–99.
Surya, R., & Tedjakusuma, F. (2022). Diversity of Sambals, Traditional Indonesian Chili Pastes. Journal of Ethnic Foods, 9(1), 25-37. https://doi.org/10.1186/s42779-022-00142-7
Susanto, G., & Luciandika, A. (2021). Topik-Topik dalam Buku Ajar BIPA Let’s Speak Indonesian: Ayo Berbahasa Indonesia 1. JoLLA: Journal of Language, Literature, and Arts, 1(6), 808-824.
Suteja, I. W., & Wahyuningsih, S. (2019). Invensi Budaya Kuliner Melalui Komodifikasi sebagai Penunjang Kegiatan Pariwisata di Kawasan Wisata Mataram. Media Bina Ilmiah, 13(7), 1397–1404.
Suyitno, I. (2007). Pengembangan Bahan Ajar Bahasa Indonesia untuk Penutur Asing (BIPA) Berdasarkan Hasil Analisis Kebutuhan Belajar. Wacana, Journal of the Humanities of Indonesia, 9(1), 5-15.
Syarifuddin, D., Noor, C. M., & Rohendi, A. (2018). Memaknai Kuliner Lokal sebagai Daya Tarik Wisata Kota Bandung. Jurnal Abdimas BSI: Jurnal Pengabdian Kepada Masyarakat, 1(1), 10-23.
Tanwin, S. (2020). Pembelajaran BIPA (Bahasa Indonesia Penutur Asing) dalam Upaya Internasionalisasi Universitas di Indonesia pada Era Globalisasi. Jurnal Bahasa Indonesia Prima (JBIP), 2(2), 156-163. https://doi.org/10.34012/bip.v2i2.1215
Tyas, A. S. P. (2017). Identifikasi Kuliner Lokal Indonesia dalam Pembelajaran Bahasa Inggris. Jurnal Pariwisata Terapan, 1(1), 38–51.
Utami, S. (2018). Kuliner sebagai Identitas Budaya: Perspektif Komunikasi Lintas Budaya. CoverAge: Journal of Strategic Communication, 8(2), 36–44.
Vygotsky, L. S. (1987). The Collected Works of L. S. Vygotsky: Problems of general psychology. (R. Rieber & A. Carton, Eds.). New York: Plenum Press.
Wardani, R. S., Schellack, N., Govender, T., Dhulap, A. N., Utami, P., Malve, V., & Wong, Y. C. (2023). Treatment of the Common Cold with Herbs Used in Ayurveda and Jamu: Monograph Review And The Science of Ginger, Liquorice, Turmeric and Peppermint. Drugs in Context, 12. https://doi.org/10.7573/dic.2023-2-12
Wargadalem, F. R., Wasino, & Yulifar, L. (2023). Pempek Palembang: History, Food Making Tradition, and Ethnic Identity. Journal of Ethnic Foods, 10(1), 45. https://doi.org/10.1186/s42779-023-00209-z
Yayusman, M. S., Yaumidin, U. K., & Mulyasari, P. N. (2023). On Considering Australia: Exploring Indonesian Restaurants in Promoting Ethnic Foods as an Instrument of Indonesian Gastrodiplomacy. Journal of Ethnic Foods, 10(1), 43-57. https://doi.org/10.1186/s42779-023-00207-1
Yudhistira, B. (2022). The Development and Quality of Jackfruit-Based Ethnic Food, Gudeg, from Indonesia. Journal of Ethnic Foods, 9(1), 19. https://doi.org/10.1186/s42779-022-00134-7
Yudhistira, B., & Fatmawati, A. (2020). Diversity of Indonesian Soto. Journal of Ethnic Foods, 7, 1–9. https://doi.org/10.1186/s42779-020-00067-z
Zahrulianingdyah, A. (2018). Kuliner sebagai Pendukung Industri Pariwisata Berbasis Kearifan Lokal. TEKNOBUGA: Jurnal Teknologi Busana dan Boga, 6(1), 1–9.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Authors who publish with The KEMBARA: Jurnal Keilmuan Bahasa, Sastra, dan Pengajarannya (e-Journal) agree to the following terms:
Articles are published under the Creative Commons Attribution 3.0 Unported License (CC-BY 3.0).
Under the CC-BY license, authors retain ownership of the copyright for their article, but authors grant others permission to use the content of publications in KEMBARA: Jurnal Keilmuan Bahasa, Sastra, dan Pengajarannya (e-Journal) in whole or in part provided that the original work is properly cited. Users (redistributors) of KEMBARA: Jurnal Keilmuan Bahasa, Sastra, dan Pengajarannya are required to cite the original source, including the author's names, KEMBARA: Jurnal Keilmuan Bahasa, Sastra, dan Pengajarannya (e-Journal) as the initial source of publication, year of publication, volume number and DOI (if available).
Authors may publish the manuscript in any other journal or medium but any such subsequent publication must include a notice that the manuscript was initially published by KEMBARA: Jurnal Keilmuan Bahasa, Sastra, dan Pengajarannya (e-Journal).
Authors grant KEMBARA: Jurnal Keilmuan Bahasa, Sastra, dan Pengajarannya (e-Journal) the right of first publication. Although authors remain the copyright owner, they grant the journal the irrevocable, nonexclusive rights to publish, reproduce, publicly distribute and display, and transmit their article or portions thereof in any manner.